Kwas foliowy nie bez powodu nazywany jest „witaminą życia”. Wpływa na rozwój każdej komórki ciała, co ma duże znaczenie szczególnie w ciąży, gdy dziecko się rozwija. Organizm sam nie potrafi wytwarzać tej substancji, dlatego ważna jest odpowiednia dieta i suplementacja.
Kwasu foliowego nie może zabraknąć szczególnie w pierwszych tygodniach ciąży. To wtedy rozwija się cewa nerwowa dziecka, która później przekształci się w mózg i rdzeń kręgowy. Niedobory kwasu foliowego mogą doprowadzić nie tylko do wad cewy nerwowej (np. niedomózgowie czy rozszczep kręgosłupa). Mogą odbić się negatywnie także na Twoim zdrowiu, powodując m.in. przewlekłe zmęczenie czy anemię megaloblastyczną.
Dlatego dodatkowa suplementacja jest konieczna w każdym przypadku. Nie oznacza to jednak, że powinnaś rezygnować z produktów bogatych w kwas foliowy. Są to m.in. zielone warzywa (np. szpinak, sałata, natka pietruszki, fasolka szparagowa, brokuły), banany, pomarańcze, drożdże i zboża (pieczywo), ryż, fasola i jaja. Witamina jest bardzo wrażliwa i może zostać zniszczona w czasie obróbki (np. podgrzanie, smażenie, szatkowanie), dlatego warzywa najlepiej spożywać na surowo lub na parze.
Minimum 3 miesiące przed planowaną ciążą powinnaś rozpocząć suplementację kwasu foliowego w dawce 0,4 mg na dobę. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że dostarczysz dziecku tej witaminy od pierwszych dni ciąży. W pierwszym trymestrze ciąży dawka powinna wynosić natomiast 0,4-1 mg na dobę. Czasami (np. wtedy, gdy ciężarna karmi dodatkowo piersią inne dziecko) lekarz zaleca wyższą dawkę lub zażywanie witaminy przez całą ciążę.
Zgodnie z informacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego połowa kobiet ma obniżoną aktywność reduktazy metylenotetrahydrofolianowej (MTHFR). Według Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników u pacjentek, które mają polimorfizm genu MTHFR bardziej skuteczna jest suplementacja aktywnym kwasem foliowym niż zwykłym. Polimorfizmamy genu MTHFR nie dają widocznych objawów, jednak zaburzają wchłanianie „witaminy życia”. Wykrycie polimorfizmów jest możliwe w czasie prostych badań DNA. Dzięki wynikowi lekarz będzie mógł dobrać odpowiednią dla Ciebie formę i dawkę kwasu foliowego.