Często boli Cię brzuch, masz wzdęcia, biegunkę lub zaparcia? Wypadają Ci włosy a paznokcie się łamią? Może masz problemy z zajściem w ciążę lub martwisz się, że Twoje dziecko słabo rośnie i nie przybiera na wadze? Powodem tych i wielu innych dolegliwości może być celiakia, czyli trwała nietolerancja glutenu. Wyłącznie odpowiednia diagnoza i terapia pozwolą Ci pozbyć się uciążliwych dolegliwości i zapobiec poważnym konsekwencjom!
Sprawia, że błona śluzowa jelit zostaje zniszczona. Zanikają kosmki jelitowe, które są odpowiedzialne za wchłanianie substancji odżywczych, w tym witamin i minerałów . Osoby chore na celiakię, które spożywają gluten, mają więc liczne niedobory pokarmowe.
Celiakia bardzo często powoduje pojawienie się anemii, problemów ze skórą, wypadanie włosów czy problemy z zajściem w ciążę. Wynika to m.in. z braków żelaza , witaminy B12 i kwasu foliowego. Przy nieleczonej celiakii nie wystarczy więc spożywanie suplementów czy produktów bogatych w witaminy i minerały– organizm nie będzie w stanie wchłonąć tych substancji, niezależnie od ich ilości.
Najczęściej objawy celiakii są niejednoznaczne, a choroba jest trudna do rozpoznania tylko na podstawie symptomów. Oprócz anemii i niedokrwistości mogą pojawić się m.in. bóle brzucha, obniżenie nastroju, afty, ciągłe zmęczenie, niedorozwój szkliwa zębowego, silne bóle głowy, mięśni, kości i stawów, problemy z potencją, niskie libido, poronienia, wczesna osteoporoza, problemy skórne czy wysoki poziom cholesterolu.
Symptomy ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, biegunki, wymioty, bóle brzucha etc.) ma jedynie 10% chorych. Najczęściej są to dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby starsze.
Przy współwystępowaniu celiakii z innymi dolegliwościami, najpierw należy zacząć leczyć celiakię, ponieważ to z niej wynikają pozostałe komplikacje zdrowotne. Bowiem, jeśli jelita są zniszczone, organizm nie wchłonie podawanych w pożywieniu i suplementach witamin i minerałów. Tym samym choroby i dolegliwości takie jak: anemia, bóle brzucha, niskorosłość, osteoporoza itp. nie będą leczone w odpowiedni sposób, a niedobory nie zostaną uzupełnione. Konieczne jest najpierw upewnienie się co do swojego stanu zdrowia i w razie potrzeby – wprowadzenie diety bezglutenowej. Tylko wtedy organizm zacznie przyswajać witaminy i minerały w odpowiedni sposób, dzięki czemu anemia ustąpi.
Celiakia jest chorobą, na którą nie ma leków, w związku z tym, jedynym sposobem powrotu do zdrowia jest przejście na dietę bezglutenową. Gluten należy całkowicie wyeliminować z diety oraz kosmetyków, ponieważ nawet jego minimalna ilość może doprowadzić do zniszczeń błony śluzowej jelit.Osoby chore na celiakię, nie mogą mieć kontaktu z glutenem w żadnej postaci.
Po przejściu na dietę bezglutenową, a co za tym idzie całkowitej eliminacji glutenu z życia, jelita odbudowują się nawet do 3 lat – oczywiście rzeczywisty czas zależy od stopnia zniszczeń oraz wieku osoby chorej. Jednak trzeba pamiętać, że przejście na dietę bezglutenową należy rozpocząć dopiero wtedy, gdy badania potwierdzą chorobę. U osób niecierpiących na celiakię stosowanie diety bezglutenowej nie jest bowiem konieczne.
Przejście na dietę bezglutenową pozwala nie tylko wyeliminować niebezpieczne dla zdrowia i przykre dla samopoczucia osób z celiakią objawy, ale także w znaczący sposób zwiększa świadomość żywieniową. Konieczność sprawdzania każdego produktu pod kątem występowania glutenu sprawia, że wiele osób zaczyna interesować się składem i rozsądnie wybierać produkty. Dzięki temu ich dieta jest bardzo bogata w składniki odżywcze oraz produkty nieprzetworzone.
Czytanie etykiet i wybór różnorodnych produktów wzbogaca nie tylko organizm o składniki odżywcze, ale również umożliwia poznanie nowych smaków. Co więcej, wykrycie celiakii jako przyczyny wielu chorób (m.in. anemii) i wprowadzenie diety bez glutenu pozwala na eliminację dużej liczby leków i środków chemicznych.
Aby upewnić się co do konieczności rezygnacji z glutenu, warto na początku przeprowadzić badania DNA w kierunku występowania genów odpowiedzialnych za celiakię. Badania te, powinny zostać wykonane przez wszystkie osoby które np. są chore na anemię, chorobę Hashimoto, kobiety które poroniły, osoby z częstymi bólami brzucha czy te, którym dokuczają wzdęcia i zaparcia oraz dzieci z niskorosłością. Badanie genetyczne pozwoli wykryć ewentualną obecność genów HLA DQ2 i/lub HLA DQ8. Ich występowanie niekoniecznie musi świadczyć o czynnej postaci choroby, ale jest wstępem do dalszej diagnostyki.
Po wykryciu genów konieczne jest wykonanie kolejnych badań, m.in. oznaczenie przeciwciał. Brak genów HLA DQ2 i/lub HLA DQ8 świadczy natomiast o braku predyspozycji do celiakii, a tym samym – braku choroby.
.